Potujoča knjižnica

V ponedeljek na Loki od 15:00 do 15:30, v Kovorju  od 15.30 do 16.00, v Domu Petra Uzarja od 16.00 do 16.30 , v Podljubelju pred gasilskim domom od 16.45 do 17.45, v Podljubelju – Lajb od 17:45 do 18:15.

Literarni večer

V veliki dvorani bomo gostili dve veliki dami, poustvarjalki in ustvarjalki kulture: Klariso JOVANOVIĆ in Jerico MRZEL.

Klarisa Jovanović, rojena Ptujčanka, je mladost preživela v Izoli, 20 let je živela tudi v Tržiču. Od leta 2006 živi in ustvarja v Lendavi. Je profesorica francoščine in primerjalne književnosti, izjemna književna prevajalka, pesnica in pevka. Prevaja iz novogrščine, makedonščine, francoščine, italijanščine, srbščine in hrvaščine. Piše in objavlja predvsem poezijo in kratko prozo. Doslej so izšle tri pesniške zbirke: ZGIBAN PREK MURE (Lepa beseda, 2007, nominirana za najboljši prvenec), KIMONO, NA OTIP (Založba Pivec, 2013) in IZGNANA (KUD Zrakogled, 2018). Kot glasbenica z bogato diskografijo se posveča zlasti reinterpretaciji ljudske pesmi in izvajanju uglasbene poezije, tudi lastnih pesniških besedil. Njeno pesniško zbirko IZGNANA bomo predstavili na tokratnem večeru.

Jerica Mrzel je upokojena gledališka igralka in odlična izvajalka ljudskih pesmi, šansonov in uglasbene poezije. Uglasbila je več avtorskih pesmi, pa tudi pesmi tujih in domačih avtorjev: Kajuh, Župančič, Kosovel, Pavček. Napisala je nekaj zelo uspešnih pesniških tekstov (Moč upanja, Pesem za slepe, Usoda ciganka), izdala več avtorskih kaset in zgoščenk.Z glasbo se je seznanjala med ljudskimi umetniki in jo kasneje študirala na Ravnah ter v Ljubljani. Kot igralka je službovala v Drami v Ljubljani in Primorskem Dramskem Gledališču, veliko tudi v eksperimentalnih gledališčih (Pekarna, Glej). Gostovala je v domala vseh gledališčih v Sloveniji, Jugoslaviji in tudi v tujini: Pariz, Berlin, Moskva … Prejela je številne domače in tuje nagrade: Zlato ptico, več Borštnikovih nagrad, Ježkovo nagrado, Župančičevo nagrado, Ohridsko nagrado in Evropsko nagrado za radijsko igro. Za vlogo v filmu Boj na Požiralniku je bila proglašena za igralko leta. Prejela je Zlati lovorjev venec na festivalu v Sarajevu. Njena največja nagrada pa so bili vedno zadovoljni »ljubi ljudje«, njena spoštovana publika. Tokrat smo njena publika Tržičani, izkoristimo priložnost srečati se z izjemno umetnico.

Dostopnost