Fotografije

Mednarodni strokovni simpozij in slavnostna akademija

Knjižnica dr. Toneta Pretnarja v Tržiču, Oddelek za slavistiko na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani, Oddelek za slovenistiko na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani in Društvo slovenskih književnih prevajalcev so v spomin na tržiškega rojaka dr. Toneta Pretnarja za zainteresirano javnost in lokalno skupnost pripravili mednarodno strokovno srečanje Občutenje srca skupinskega avtorja, ki je v Knjižnici dr. Toneta Pretnarja potekalo v soboto, 25. 11. 2017, med 9:30 in 17. uro. Zbrano občinstvo je med drugimi nagovoril tudi minister za kulturo Anton Peršak, na simpoziju pa so s svojimi prispevki sodelovali Evgen Bavčar, Aleksander Bjelčevič, Silvija Borovnik, Miran Hladnik, Niko Jež, Marko Juvan, Zdravko Kecman, Zvonko Kovač, Irena Novak Popov, Mladen Pavičić, Božena Pikala-Tokarz, Joanna Pomorska, Ivo Stropnik, Đurđa Strsoglavec, Namita Subiotto, Andrej Šurla, Emil Tokarz. Zvečer ob 18. uri je v Kulturnem centru Tržič potekala še slavnostna akademija z naslovom 25 let spominov. Zadnje Pretnarjeve oktave je interpretirala Alenka Bole Vrabec, program je povezoval Bojan Veselinovič. Gostjo večera šansonjerko Vito Mavrič so na Sprehodu spremljali Jaka Pucihar, Vid Ušeničnik in Ilj Pušnik. Slavnostna govornika sta bila njegova ekscelenca veleposlanik Republike Poljske Paweł Czerwiński in župan Občine Tržič mag. Borut Sajovic, ki je ob tej priložnosti podelil Priznanje župana Občine Tržič Ivu Stropniku, ustanovitelju Mednarodne Pretnarjeve nagrade.

Digitalno = realno = normalno 2019

Po ocenah svetovnih tehnoloških analitikov bo virtualna in obogatena resničnost v bližnji prihodnosti predstavljala to, kar trenutno pomeni spletna stran za podjetja. Na celodnevnem dogodku Digitalno = realno = normalno v organizaciji Knjižnice dr. Toneta Pretnarja, s podporo Občine Tržič in sodelujočimi vrhunskimi vodilnimi podjetji na tem področju so obiskovalci lahko vzpostavili povezavo z njimi in ostalo javnostjo, ki deluje v smeri razvoja te tehnologije.

Prikazano je bilo, kako virtualna (VR), obogatena (AR) in mešana resničnost (MixR) podjetjem omogočajo razvoj produktov in idej, predstavitve in promocijo. Dogodek je predstavil aktualno VR/AR sceno, osvetlil nekatera pomembna vprašanja o prihodnosti in izzivih uporabe VR/AR tehnologij v Sloveniji in v svetu, pokazal primere dobrih praks, digitalne transformacije in prenosa VR/AR idej v podjetništvo in industrijo, prikazal možnosti sodelovanja. Z nami so bili največji strokovnjaki s področja virtualne in obogatene resničnosti v Sloveniji (navedeni po abecedi): 505VR, Art Rebel 9, Creative Solutions, Ctrl Art, Laboratorij Tehnološki Park, Marko Cafnik, Multiversum.

Aleksander Mežek: Poklon Vrhunskemu

Ob kulturnem prazniku smo vam pripravili Prešernovo poezijo v besedi in glasbi. Vzemite si za verz časa in ga posvetite sebi in kulturi. Lepo praznovanje vam želimo iz Knjižnice dr. Toneta Pretnarja.

 

Fotografski natečaj Mladi in knjiga

Ob 60 letnici Knjižnice dr. Toneta Pretnarja smo pripravili fotografski natečaj za najboljšo fotografijo na temo Mladi in knjiga. Fotografski natečaj je trajal od 31. 4. 2021 in vse do 28. 5. 2021.

Namenjen je bil učencem tržiških osnovnih šol III. triade. Mladi so z njim dobili izziv, da izrazijo svoj odnos do knjig, branja in knjižnic. Vsak avtor je lahko poslal do 4 barvne ali črno bele fotografije.

Po knjižnici se mesto pozna - 60 let

Knjižnica dr. Toneta Pretnarja nadaljuje bogato tradicijo knjižničarske dejavnosti, katere začetki segajo v leto 1863, ko je takratni kaplan Jurij Dernovšek v Tržiču ustanovil prvo knjižnico s slovenskimi knjigami na tem področju. Že 140 let torej različne knjižnice, nekatere z večjim, druge z manjšim uspehom bogatijo prostočasno, kulturno, izobraževalno in znanstveno življenje in delovanje Tržičanov.

Po koncu 2. svetovne vojne je knjižničarstvo v Tržiču ubralo pot, ki sta jo usmerjali posvet o organizaciji javnih ljudskih knjižnic leta 1944 in zakonodaja iz leta 1945 in 1946. V Tržiču so nastale učiteljske, dijaške in sindikalne knjižnice in ljudska knjižnica. Največja je bila leta 1945 Javna sindikalna knjižnica in čitalnica s 1570 zvezki gradiva. Ljudska knjižnica je vse do leta 1961 delala pod okriljem Delavsko prosvetnega društva Svoboda v prostorih na Partizanski ulici št. 4. 20. junija 1961 je Občinski ljudski odbor Tržič z odločbo št. 02-09-13/1-61 ustanovil Občinsko ljudsko knjižnico Tržič ter z aktom o ustanovitvi določil tudi njene naloge.

Knjižnica je dobila svoje prostore v občinski stavbi na Trgu svobode 18. S sklepom št. 022-3/62-2 z dne 18. 2. 1965 je bila občinska ljudska knjižnica imenovana za matično knjižnico. V knjižnici je prva leta delala ena strokovna delavka.

Kasneje se je število zaposlenih povečalo na tri delavce. 9. 4. 1974 je skupščina občine Tržič izdala odločbo št. 022-01/74-2, s katero je bil ustanovljen Zavod za kulturo in izobraževanje Tržič, ki je združil Delavsko univerzo, Tržiški muzej in Občinsko ljudsko knjižnico v eno delovno organizacijo.

Pikina velika pustolovščina
 
 
 
Obiskala nas je Pika Nogavička! 🙂 KU-KUC gledališče (https://www.facebook.com/kukucgledalisce), hvala za čudovito predstavo.
S predstavo Pikina velika pustolovščina smo obeležili letošnje leto, leto Kristine Brenkove, ki je Piko Nogavičko prevedla v slovenščino.
julij 2024
P T S Č P S N
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
Dostopnost